تنها منتخب مستقل مجلس پنجم بودم

حسن غفوری‌فرد، نماینده مجلس پنجم
۲۲ بهمن ۱۳۹۴ | ۲۲:۵۱ کد : ۷۹۷۹ ۹ دوره مجلس به روایت نمایندگان
مجلس اول یکی از قوی‌ترین مجالس جمهوری اسلامی بود اما به دلیل عدم نظارت شورای نگهبان نبود.
تنها منتخب مستقل مجلس پنجم بودم
 تاریخ ایرانی: من در مجالس اول، پنجم، هفتم و هشتم حضور داشتم؛ البته مدت کمی در مجلس اول حضور داشتم، بعد از حادثه هفتم تیر ۱۳۶۰ و شهادت تعدادی از نمایندگان مجلس در انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس اول به توصیه دوستان از مشهد کاندیدای نمایندگی مجلس شدم که با ۳۲۱ هزار رأی (بالاترین رکورد یک نماینده در مشهد) به عنوان نماینده انتخاب شدم. قبل از آن استاندار خراسان بودم و فقط یک ماه در مجلس اول حضور داشتم؛ سپس به دعوت شهیدان رجایی و باهنر برای کار در وزارت نیرو معرفی شدم. در مجلس پنجم به عنوان مستقل شرکت کردم و تنها کسی بودم که از تهران به طور مستقل انتخاب شدم.


در دوره هفتم در انتخابات میان‌دوره‌ای وارد مجلس شدم. در دوره هشتم به طور کامل در مجلس حضور داشتم. در کل ۲ دوره در انتخابات میان‌دوره‌ای و ۲ دوره به صورت کامل در مجلس حضور داشتم. در آن دو دوره‌ای که از ابتدا در مجلس بودم عضو هیات رئیسه شدم اما در دوره‌هایی که با انتخابات میان‌دوره‌ای وارد مجلس شدم این توفیق را نداشتم.

من معتقدم مجلس اول یکی از قوی‌ترین مجالس جمهوری اسلامی بود. در آن مجلس آیت‌الله خامنه‌ای و بزرگانی مانند آیت‌الله هاشمی بودند. اما این به دلیل عدم نظارت شورای نگهبان بر انتخابات آن مجلس نبود، بلکه به دلیل احساس مسئولیت همه مسئولان بزرگ نظام بود که پا به عرصه انتخابات گذاشتند و مردم به آن‌ها رأی دادند. من حضور شورای نگهبان را مانع حضور افراد نمی‌دانم، هرچند با حضور خیلی‌ها مخالفت کرده است.

همچنین با رد صلاحیت آقای دکتر مطهری به شدت مخالف هستم، زیرا در مجلس هشتم در خدمت ایشان بودم. ایشان انسانی بسیار متعهد هستند. شورای نگهبان وظیفه نظارت بر انتخابات را دارد و تمام نمایندگان موظف هستند از قوانین شورا تبعیت کنند. من از این جمله آقای مطهری استقبال می‌کنم که گفتند: «اگر رد صلاحیت شوم اعتراض می‌کنم اما التماس نمی‌کنم.» این بهترین راه پاسخ به شورای نگهبان است.

حضور چهره‌های مهمی که همگی در رأس انقلاب و عضو شورای انقلاب بودند وزن سنگینی به مجلس اول داد. اما با وجود اینکه هیچ یک از اعضا تجربه قانونگذاری نداشتند، حضور این بزرگان و تلاش‌هایی که صورت گرفت، یکی از قوی‌ترین مجالس رقم خورد و قوانینی که تصویب شد تا زمان حال نیز جز قوانین درجه یک هستند و اجرا می‌شوند.

با گذشت زمان آن بزرگان در پست‌های دیگری ایفای نقش کردند و از مجلس خارج شدند. شاید بتوان گفت با خروج این بزرگان سطح مجلس افت کرد، هرچند که بعد از خروج این اشخاص اساتید دانشگاه و اشخاص آشنا به حقوق اساسی وارد مجلس شدند که نقش بسیار خوبی ایفا کردند. تجربه‌ای هم که سایر نمایندگان کسب کرده بودند باعث شد بعد از خروج آن بزرگواران، مجلس جایگاه مناسبی پیدا کند تا جایی که می‌توان گفت مجلس اول پرکاربردترین مجلس بوده است و سطح مشارکت در آن دوره بسیار بالا بود.

 

* متن سخنرانی در نشست «مجالس ۹ گانه به روایت نمایندگان ادوار» که از سوی سایت «تاریخ ایرانی» برگزار شد.

 

کلید واژه ها: غفوری فرد مجلس اول مجلس پنجم


نظر شما :