سردار باقرزاده: دولت اسناد دفاع مقدس را در اختیار ما قرار نمی‌دهد

۱۸ تیر ۱۳۹۰ | ۱۶:۵۹ کد : ۱۰۲۶ از دیگر رسانه‌ها
یاسر فاتحی: «حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس و ترویج فرهنگ مقاومت، ایثار، جهاد و شهادت» ماموریت اصلی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس است. طی سال‌های اخیر این بنیاد متصدی جمع آوری خاطرات شفاهی رزمندگان دفاع مقدس شده که در این مسیر به موانعی برخورده است. یکی از موانع این کار به اذعان رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس یعنی سردار سرتیپ پاسدار سید محمد باقر‌زاده در اختیار ندادن اسنادی است که دولت از دوران دفاع مقدس در اختیار دارد. گفت‌وگوی روزنامه تهران امروز با سردار باقرزاده را در ادامه می‌خوانید:

 

 

سردار باقرزاده! یکی از دستور کارهای بنیاد حفظ و نشر ارزش‌های دفاع مقدس گردآوری خاطرات رزمندگان و شهداست. بخصوص راجع به خاطرات رزمندگان و شهدای روحانی دفاع مقدس چه اقداماتی انجام داده‌اید و چه برنامه‌ای برای آینده وجود دارد؟

 

به طور کلی جمع‌آوری خاطرات به چند دلیل در دستور کار بنیاد است. البته تا الان اقدامات مختلفی راجع به جمع آوری خاطرات شده است. سازمان‌های مختلفی به این موضوع ورود پیدا کردند. از بنیاد شهید، ‌سپاه، ‌ارتش، ‌بسیج و... هر سازمانی به فراخور نیازش کاری را شروع کرده ولی هنوز هماهنگی و انسجام کاملی وجود ندارد که ما ادعا کنیم موازی کاری نمی‌شود. بعضا ممکن است موازی کاری انجام شده یا می‌شود که این یک نقیصه است. ولی ما درصدد هستیم نهضت جمع آوری خاطرات را پایه‌گذاری و جمع‌آوری کنیم که در برخی از نقاط کشور نیز شروع کردیم. ماموریتی که به ادارات کل حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس سراسر کشور داده شده این است که حتی روستا به روستا بروند و خاطرات رزمندگان را جمع آوری کنند.

 

 

خاطرات شهدا چطور؟

 

در مورد خاطرات شهدا نوعا بنیاد شهید متکفل است و در این موضوع ورود پیدا کرده است و تلاش می‌کند از طریق خانواده‌ها و وابستگان شهید خاطرات شهدا را جمع آوری کند. اما خاطرات رزمندگان شهید و کسانی که در قید حیات هستند نیز باید جمع آوری شود.

 

خاطرات زیربنای چند مطلب هستند. اول کتاب‌هایی که در حوزه ادبیات نوشته می‌شود و دوم کارهای پژوهشی و تدوین تاریخ جامع دفاع مقدس یا تاریخ شفاهی. بالاخره امروز تاریخ شفاهی یکی از شاخه‌های معتبر تاریخ است و اگر کسی بخواهد همه جانبه تاریخ را بررسی کند بخشی از آن اظهارت و اقوال کسانی است که خودشان در صحنه و میدان بودند. کسانی که خودشان خالق آن اخبار، ‌حوادث و ارزش‌ها بودند. این‌ها از هر کس دیگری برای نقل این روایات و حوادث سزاوار‌تر هستند. تعبیری است که «صاحب المتاع احق بحمله»، یعنی این‌ها سزاوار‌تر از هر کسی هستند که خاطرات دفاع مقدس را منتقل کنند.

 

 

خاطرات دفاع مقدس از چه منظر با اهمیت است؟

 

به هر تقدیر خاطرات رزمندگان بیس و زیربنای کار هم در حوزه ادبیات داستانی و هم در کارهای مربوط به فیلمنامه نویسی و خلق آثار نمایشی و تئا‌تر و همچنین تدوین تاریخ جامع دفاع مقدس خواهد بود. بنابراین این خاطرات پشتوانه کارهای مهمی است و این کار در دستور کار است.

 

 

با توجه به اینکه بخش بزرگی از اسناد دفاع مقدس در اختیار سازمان‌ها و وزارتخانه‌های دولت است پیش از این گفته شده دولت‌های گذشته در زمینه جمع آوری جامع اسناد توسط بنیاد حفظ و نشر آثار دفاع مقدس کمکی نکرده‌اند و از در اختیار قرار دادن اسناد دفاع مقدس به بنیاد استنکاف ورزیده‌اند. آیا در این دولت این مشکل حل شده است؟

 

اتفاقا از دولت‌های قبلی درخواست اسناد نداشته و در همین دولت درخواست اسناد کردیم ولی متاسفانه هنوز موفق نشدیم به این اسناد دسترسی پیدا کنیم. این در حالی است که مقام معظم رهبری امر فرمودند اطلاعات حوزه شورای عالی دفاع در اختیار بنیاد حفظ و نشر آثار دفاع مقدس قرار بگیرد که هم اکنون منعی در این خصوص وجود نداشته و به امر معظم له باید هر وقت بنیاد حفظ و نشر آثار دفاع مقدس این آمادگی را داشته باشد می‌تواند از این اسناد استفاده کند. یعنی اسنادی که در اختیار مقام معظم رهبری بود با امر رهبری در اختیار ما قرار می‌گیرد. اما در حوزه دولت هنوز سندی به دست ما نرسیده است.

 

 

مشکل کار کجاست؟

 

به نظر می‌رسد هنوز زبان مفاهمه با بخش‌هایی از دولت خوب برقرار نشده است که باید اسناد و مدارک دفاع مقدسی که در اختیار دارند را به بنیاد واگذار کنند. البته وزارتخانه‌ها در حوزه دایره‌المعارف همکاری کرده و همکاری می‌کنند. اما به صورت مشخص بخشی از اطلاعاتی که در زمان نخست وزیری سابق و ریاست جمهوری در اختیار دولت وجود داشته، فهرستی از نوع اطلاعاتی که حدود ۳۰ محور است را تقاضا کردیم که هنوز در اختیار ما قرار نگرفته است. البته در مقطعی تا آستانه واگذاری رفتیم اما به عللی که برای ما روشن نشد از واگذار کردن این اطلاعات خودداری شده است.

 

به هر حال ما بر اساس اساسنامه مصوب فرماندهی کل قوا که از طریق روزنامه رسمی کشور ابلاغ شده و در حکم قانون است ما باید آرشیو ملی دفاع مقدس را تشکیل بدهیم که در حال انجام است و اسناد مهمی در آن گردآوری شده است و علی القاعده آنان که می‌خواهند آرشیو ملی دفاع مقدس تقویت شود باید این اسناد را در اختیار ما قرار دهند.

 

 

منظور شما این است که برخی وزارتخانه‌های دولت این اسناد را در اختیار شما قرار داده و برخی دیگر از آن استنکاف ورزیدند؟

 

خیر. عرض کردم وزارتخانه‌ها برای واگذاری اسناد و اطلاعات مشکلی نداشتند. مشکل در خود حوزه ریاست جمهوری است که باید آن اطلاعات در اختیار ما قرار بگیرد که ظاهرا افرادی که متصدی هستند نسبت به اهمیت مسئله وقوف کامل پیدا نکردند.

 

 

سردار باقر‌زاده! شما یکی از فرماندهان جنگ و هم اکنون متصدی بخش مهمی در ارتباط با رزمندگان و خانواده شهدا هستید. امروز نیز در همایش شهدای روحانی سپاه تهران شرکت کردید. سوال من از شما این است که بررسی نقش روحانیت در دوره دفاع مقدس چقدر اهمیت دارد؟

 

جواب سوال شما روشن است. روحانیت در رابطه با انقلاب، ‌کشور و دین در سه حوزه اثرگذار است. یکی اظهار اندیشه دینی است. این حوزه، اولین کاری بود که روحانیت در زندگی خود نشان داد، عمل و اظهار کرد. اندیشه حق را اظهار کرد که امام (ره) در راس آن انقلاب را با اندیشه دینی ایجاد، ‌شروع و بنیان گذاشت. به دنبال این امر نیاز به تثبیت وجود داشت. بنابراین حوزه دوم تثبیت اندیشه دینی است. ما تثبیت اندیشه دینی را در شکل نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران دیدیم و این نظام تجلی و شکل گرفت که روحانیت در ارکان و ساختار مختلفش نقش داشت. مراحلی طی شد که نیاز بود تا این اندیشه تثبیت شود و در قالب یک نظام شکل بگیرد. حوزه بعدی مرحله حمایت بود. حمایتی که علمی و عملی صورت گرفت. یعنی آنجا نیاز بود از بعد نظری و علمی کاری شود روحانیت حضور داشت. در حوزه عملی نیز روحانیت پیشتاز و جلودار بود تا مردم به اتکای اعتمادی که به روحانیت دارند اساسا انقلاب کردند و از انقلاب دفاع و الان نیز دارند حمایت می‌کنند.

 

لذا در میدان حمایت روحانیت هم به صورت علمی و هم عملی وارد میدان شد، در جبهه‌های جنگ حضور پیدا کرد و شهدای زیادی از روحانیت در جبهه‌های جنگ به شهادت رسیدند. البته در کشور ما خوشبختانه هم روحانیت شیعه و هم روحانیت سنی حضور داشته و کمک کار بودند. در کردستان نزدیک به هشتاد تا نود عالم سنی برای دفاع از انقلاب به شهادت رسیدند. این‌ها نکات برجسته‌ای است که باید از سوی ما پاس داشته شود. بنابراین در سه حوزه اظهار، ‌تثبیت و حمایت از اندیشه حق روحانیت حرف اول را زده و می‌زند.

کلید واژه ها: اسناد دفاع مقدس


نظر شما :