مرور ۲۸ هزار روز تاریخ مطبوعات ایران در مصلای تهران

۰۶ آبان ۱۳۹۰ | ۱۵:۲۰ کد : ۱۴۵۴ از دیگر رسانه‌ها
بین تمام غرفه‌های هجدهمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری‌ها که مملو از کاغذهای رنگی هستند، غرفه‌ای بی‌صدا روبروی پاتوق مطبوعات با دیوارهای پر از تابلوهای تاریخ مطبوعات با رنگ زرد کاغذهای کاهی خودنمایی می‌کند.

 

به گزارش خبرگزاری ایسنا، مکانی که حتی از چند متری بوی تاریخ می‌دهد و تصویر اولین نسخه‌های قدیمی منتشر شده هر روزنامه را به نمایش گذاشته است.

 

در غرفه تاریخ مطبوعات ایران، ۲۸ هزار روز تاریخ ایران و اتفاق‌های مهمی که در کشور رخ داده و در مطبوعات آن زمان منعکس شده، بر روی تابلوهای عکس‌هایی کاهی و بی‌رنگ و لعاب به نمایش گذاشته شده مثل تاسیس بانک ملی، تغییر و تحولات سیاسی و حتی قدیمی‌ترین عکس منتشر شده در مطبوعات ایران. علاوه بر تمام این تصاویر، نسخه اولین قانون مطبوعات مصوب پنجشنبه ۲۴ مهر ۱۳۳۶ نیز به نمایش گذاشته شده است.

 

در ابتدای غرفه امیرکبیر ایران، با عکسی منحصر به فرد به تازه واردان زل می‌زند و تاریخ تصویرش به چهارشنبه ۶ اسفندماه ۱۳۵۴ در روزنامه اطلاعات باز می‌گردد. در کنار تصویر امیر، نخستین عکس منتشر شده در مطبوعات ایران که به حال و هوای استبداد صغیر باز می‌گردد نیز بر روی سه پایه‌ای جای گرفته یا تابلوی آتش‌بس جنگ جهانی اول که تاریخ را به هر بازدیدکننده‌ای گوشزد می‌کند.

 

غرفه تاریخ مطبوعات ایران را بنیاد مستضعفان در نمایشگاه هجدهم مطبوعات برپا کرده، در این غرفه بخشی از اشیاء ۱۴ خزانه تخصصی بنیاد که یکی به مطبوعات اختصاص دارد، در معرض دید عموم قرار گرفته است.

 

تاریخ سیاسی ایران به ویژه پس از دوران مشروطه دستخوش تغییرات متنوع و متعددی بوده که این تغییرات و تحولات به خوبی در مطبوعات گذشته ثبت شده است. همچنین در خزانه مطبوعات نخستین‌های مطبوعات ایران یعنی اولین نسخه‌های چاپ شده از هر روزنامه و نشریه‌ای که به زبان فارسی در داخل و خارج از کشور به چاپ رسیده جمع‌آوری شده که این روند تاکنون ادامه داشته است.

 

بازدیدکنندگان هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی مطبوعات و خبرگزاری‌ها می‌توانند در غرفه تاریخ مطبوعات ایران، اولین نسخه چاپ شده کاغذ اخبار، وقایع اتفاقیه و حتی اولین نسخه ۱۰۰ نشریه دوره قاجار در زمینه‌های مالی و اقتصادی و حتی فرهنگی تا زمان انقلاب اسلامی را از نزدیک بینند و متوجه این مهم شوند که در دوره قاجار گزارش‌های خبری از حال و هوای ایران کمتر نوشته شده اما از دوره مشروطه به بعد اخبار حال و هوای گزارش‌های خبری به خود گرفته‌اند و بیشتر به توصیف و تشریح زندگی مردم چه از نظر فرهنگی و چه وضعیت اجتماعی و اقتصادی پرداخته‌اند.

 

بنابر اعلام ستاد خبری، همچنین در این غرفه سعی شده خیلی از موارد خاص مطبوعات ایران که برای بسیاری از مردم ناشناخته باقیمانده مانند بنگاه روزنامه شیخ فضل‌الله که کمتر کسی از آن خبر دارد و تنها در قالب دو شماره چاپ شده یا روزنامه حبل‌المتین نیز به نمایش گذاشته شود.

 

غرفه تاریخ مطبوعات ایران همچون گذرگاهی، بازدیدکنندگان نمایشگاه هجدهم مطبوعات را از دالان زمان عبور داده و قدمت مطبوعات و سیر تاریخی در این حوزه را به رخ می‌کشد. تاریخی سراسر از تلاطم که شیرینی و تلخی‌های بسیاری را در خود داشته و مخاطب امروز را برای بهره‌گیری درست از رویداد‌ها به سوی خود می‌خواند.

 

مطبوعات را همانگونه که استادان حوزه ارتباطات از ارکان تشکیل دهنده جامعه مدنی می‌دانند، سیر دگردیسی در این حوزه را عامل برای حرکت به جلو در این عرصه و عبرت برای دستیابی به هدفی عالی عنوان می‌کنند.

 

جامعه پویا با مطبوعات متنوع، عمیق‌نگر و جذاب عیارسنجی می‌شود، قابلیت و درجه این عیار در غرفه تاریخ مطبوعات رخ‌نمایی می‌کند.

 

هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی مطبوعات و خبرگزاری‌ها تا دهم آبان ماه در مصلای امام خمینی (ره) برپاست.

کلید واژه ها: تاریخ مطبوعات


نظر شما :