«مادر» علی حاتمی ۲۳ ساله شد: سر شام گریه نکنید، غذا را به مردم زهر نکنین
خبرگزاری ایسنا همزمان با روز مادر یادی میکند از این فیلم ماندگار علی حاتمی که بعد از بارها پخش همچنان نوستالژی دارد و دوباره از اول تا آخر آن را میبینیم و با دیالوگهای ماندگارش همراه میشویم.
«سر شام گریه نکنید، غذا را به مردم زهر نکنین. سماور بزرگ و استکان نعلبکی هم به قدر کفایت داریم. راه نیفتین دوره در و همسایه پی ظرف و ظروف. آبروداری کنین بچهها، نه با اسراف. سفره از صفای میزبان خرم میشه، نه از مرصع پلو. حرمت زنیت مادرتون را حفظ کنین. محمد ابراهیم، خیلی ریز نکن مادر، اون وقت میگن خورشتشون فقط لپه داره و پیاز داغ.»
«یه بشقاب بکش بذار کنار مادر، غلامرضا نصف شب گشنهش میشه. تنگم آب کن واسه جلالالدین، برای محمد ابراهیم زیر سیگاری بذار، مراقب باش ماه منیر حکما قرصشو بخوره. بیخوابی نزنه به سرش. ببین دادشتون هم چی میخواد مهیا کنین، سرشب بخوابین بچهها که بتونین صبح زود پاشین، فردا خیلی کار دارین.»
علی حاتمی در این فیلم که در سال ۱۳۶۸ ساخت به روایت مادری پرداخت که از سرای سالمندان به خانه میآید تا روزهای پایانی عمرش را در خانهاش و کنار فرزندانش بگذراند.
فیلم سینمایی «مادر» در آن مقطع، هنرپیشههای را در کنار هم قرار داد که هرکدام در سالهای بعد از هنرمندان طراز اول سینما، تئاتر ایران شدند؛ از اکبر عبدی در نقش غلامرضا که شاید بتوان گفت بعد از آن کمتر توانست چنین نقشی را تکرار کند تا محمدعلی کشاورز که نقش محمد ابراهیم را بازی کرد و این روزها در بستر بیماری است.
امین تارخ هم نقش جلالالدین فیلم «مادر» را برایمان ماندگار کرد اما نباید بازی چند پلانی جمشید هاشمپور و حمید جبلی را در فیلم «مادر» از یاد ببریم.
و از بازیگران زن سینمای ایران علاوه بر رقیه چهرهآزاد باید یاد بکنیم از بازی فریماه فرجامی در نقش ماهمنیر که سالهاست در سینما حضور کمرنگی دارد تا حمیده خیرآبادی که چند پلان در نقش عروس مادر و همسر محمد ابراهیم (محمدعلی کشاورز) در این فیلم به ایفای نقش پرداخت. اما اکرم محمدی هم نقش «ماهطلعت» را برایمان شیرین و دوستداشتنی کرد.
در فیلم «مادر» که توسط ناصر طهماسب به عنوان سرپرست گویندگان دوبله هم شده بود از دوبلورهای نامداری چون بدری نوراللهی، منوچهر اسماعیلی، خسرو خسروشاهی، ژاله کاظمی، مهین کسمایی، نیکو خردمند و... استفاده شده بود.
آنطور که در تاریخ ثبت شده است، گزینه اول برای ایفای نقش محمد ابراهیم، عزتالله انتظامی بوده است اما سرانجام این نقش به محمدعلی کشاورز رسید.
رقیه چهرهآزاد و اکبر عبدی برای بازی در فیلم «مادر» به ترتیب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن و مرد را گرفتند. اکرم محمدی، فریماه فرجامی و محمدعلی کشاورز هم کاندیدا شده بودند.
عبدالله اسکندری هم سیمرغ چهرهپردازی را برای فیلم «مادر» گرفته است اما موسیقی گروه کامکارها و ارسلان کامکار را بر روی فیلم «مادر» نباید از یاد ببریم. ماندگاری فیلم «مادر» را قطعا باید تحت تاثیر حضور نامداران فرهنگ و هنر ایران دانست که با علی حاتمی برای ساخت این فیلم ماندگار همراه شدند.
نظر شما :