بازگشایی آرامگاه ظهیر‌الدوله/ اینجا پرلاشز ایران است

۱۹ شهریور ۱۳۹۱ | ۱۸:۵۹ کد : ۲۵۵۵ از دیگر رسانه‌ها
حسن همایون: مگر پاییز نزدیک شود تا طبیعت را در تهران احساس کنیم. فرقی نمی‌کند در تجریش یا شوش باشید، من اما هنگام دنبال کردن این گزارش در تجریش بودم، خیابان دربند را بالا می‌رفتم و هر چند قدم از رهگذری می‌پرسیدم آرامگاه ظهیر‌الدوله کجاست. قبلا آمده بودم؛ اما از یادم رفته بود.

 

زمستان سال ۱۳۹۰ خبر رسید آرامگاه ظهیر‌الدوله تا اطلاع بعدی تعطیل شده است؛ آرامگاهی که از سال‌های دههٔ ۴۰ به این طرف در آن کسی دفن نشده است. فروغ فرخزاد آخرین شاعر و هنرمندی است که آن‌جا مدفنش شد. البته به همین راحتی هم نبود که اجازه بدهند دیگر کسی آن‌جا به خاک سپرده شود؛ اما سرانجام با رایزنی‌هایی این موضوع امکان‌پذیر شد.

 

علت ممنوعیت بازدید از این گورستان اعلام نشد، بازگشایی مجدد آن هم در سکوت اتفاق افتاد، برخلاف اعلام خبر تعطیلی که بازتاب زیادی در سایت‌های اینترنتی و شبکه‌های اجتماعی داشت. در اعلام بازگشایی این گورستان بر کاغذی نوشته بودند تا اول شهریور به خاطر پاره‌ای از تعمیرات باز نیستیم. روی‌‌ همان کاغذ نوشته بودند، آرامگاه فقط یک روز (پنج‌شنبه) برای بازدید باز است. من هم بگویم همین‌جور شال و کلاه نکنید، آخ جون ظهیر‌الدوله! و بعد هم میانهٔ هفته ساعتی خلوت را برای رفتن به این گورستان انتخاب کنید؛ چون تیرتان به سنگ می‌خورد! برخلاف سال‌های گذشته در بازگشایی دوبارهٔ ظهیرالدوله تجدیدنظر‌هایی صورت گرفته است. دوستداران ادبیات و علاقه‌مندان هنر فقط پنج‌شنبه‌ها می‌توانند از ساعت ۹ تا ۵-۴ عصر به این گورستان بروند و از آن دیدن کنند. آن پنج‌شنبه من به همراه دوستم کمی بعد از ساعت پنج بعد‌ازظهر رسیدیم و با در بستهٔ آرامگاه روبه‌رو شدیم. از دیوار سرکی کشیدم و بعد هم از دور فاتحه‌ای خواندیم و به سمت جنوب راه افتادیم. یکی چند جوان هم مانند ما رودست خوردند، ایستاده بودند مقابل در بستهٔ آرامگاه و همین‌جور با هم حرف می‌زدند و گله داشتند که چرا آرامگاه را تعطیل می‌کنند؟

 

رفیقم می‌پرسد غیر از فروغ، کدام یک از ادیبان و هنرمندان در این گورستان هستند. جواب می‌دهم راستش زیاد حضور ذهن ندارم؛ اما تا جایی که خاطرم هست، چهره‌هایی مانند ملک‌الشعرای بهار، رهی معیری، ایرج میرزا، غلامحسین درویش‌ خان، رضا محجوبی، حسین یاحقی، حبیب سماعی، داریوش رفیعی، قمرالملوک وزیری، مشیر همایون، حسین تهرانی، رشید یاسمی و حسین مسرور در این گورستان آرمیده‌اند. از هر دری حرف می‌زنیم و خیابان دربند را می‌آییم به سمت میدان تجریش. در راه می‌گویم اگر اشتباه نکنم، گورستان کنونی ظهیر‌الدوله روزگاری باغ و خانقاه بوده است. در دورهٔ قاجار فردی بوده است به نام علی‌خان ظهیرالدوله که خانقاهی را بنا می‌نهد. وقتی هم از دنیا می‌رود، در آن ملک شخصی به خاک سپرده می‌‌شود. بعد‌ها رفته رفته به گورستانی بدل می‌شود، به آرامگاه هنرمند‌ها. می‌گوید پس گورستان ظهیر‌الدوله یک پرلاشز ایرانی است، جواب می‌دهم تا حدی به همین نام هم شناخته شده است.

 

 

منبع: خبرگزاری ایسنا

کلید واژه ها: آرامگاه ظهیر‌الدوله


نظر شما :