خاویار حلال شد

۱۵ شهریور ۱۳۶۲
۲۵ شهریور ۱۳۹۱ | ۱۷:۵۸ کد : ۲۵۷۲ کاغذ اخبار
خاویار حلال شد
مصرف و توزیع ماهی‌های خاویاری و خاویار در داخل کشور از نظر شرعی بلامانع اعلام شد. این مطلب را سیدمحمد میرمحمدصادقی معاون وزارت کشاورزی و عمران روستایی در امور شیلات و آبزیان در یک مصاحبه مطبوعاتی اعلام کرد. در این مصاحبه که عصر دیروز در محل وزارت کشاورزی انجام شد، ابتدا میرمحمدصادقی درباره اقدامات انجام شده در این مورد که منجر به اعلام حلیت مصرف ماهی‌های خاویاری و خاویار شده است، اظهار داشت: از دیرباز درباره حلال یا حرام بودن ماهی‌های خاویاری که اوزون‌برون، تاس‌ماهی، فیل‌ماهی و شیب نام دارند، بسیار بحث و گفت‌وگو شده است و چون در گذشته شیلات شمال توسط روس‌ها اداره می‌شد، آن‌ها به خاطر ارزش غذایی و ارزش ارزی این ماهی‌ها، مساله حرام بودن آن را مطرح می‌کردند تا این ماهی‌ها از دسترس مسلمانان دور بماند.

 

وی افزود: در مورد حلیت یا حرام بودن این ماهی‌ها شنیده‌ام که حتی در زمان قاجاریه علمای رشت معتقد به حلیت این ماهی‌ها بودند، اما چون روس‌ها حاکمیت داشتند این مساله روشن نشده است.

 

 

تشکیل سمینار

 

میرمحمدصادقی گفت: ما از آغاز سال گذشته به بررسی این مساله پرداختیم و با همت برادر عزیزمان حجت‌الاسلام احسان‌بخش نماینده حضرت امام در استان گیلان سمیناری در بندر انزلی تشکیل دادیم که در آن سمینار از روحانیون استان گیلان و مازندران، روحانیون قم و دفتر امام و کارشناسان و متخصصین ماهی‌شناس و صیادان دعوت به عمل آوردیم و صورتجلسه‌ای از مذاکرات این سمینار تهیه کردیم.

 

در این سمینار روحانیون معروفی چون آقایان احسان‌بخش، حاج‌آقا کریمی، آذری قمی، ایروانی، ایمانی و روحانی شرکت داشتند، و روحانیونی چون آقایان آذری قمی، حاج‌آقا کریمی و ایروانی معتقد به حلیت این ماهی‌ها بودند و آقای کریمی نیز وقتی از چند قدمی ماهی را نگاه کردند گفتند حلال است.

 

 

فتوای امام

 

به هر حال ما کار ادامه دادیم، و استفتانامه‌ای توسط حضرت آیت‌الله احسان‌بخش خدمت امام فرستاده شد و نتیجه سمینار نیز خدمت امام عرضه شد و حضرت امام فرمودند: «در مورد ماهی مورد سوال نظر متخصصین مورد اعتماد معتبر است و بر طبق آن عمل شود.»

 

 

نظر متخصصین

 

میرمحمدصادقی ادامه داد: چون حضرت امام مساله را منوط به نظر متخصصین کردند، صورتجلسه‌ای تهیه کردیم و نظر متخصصین شیلات و اساتید دانشگاه‌ها را گرفتیم که متخصصین معتقد به این هستند که ماهی‌های خاویاری در هلال بالای دم دارای فلس‌هایی از نوع گانوئیدیالوژی شکل می‌باشند و جزء ماهیان فلس‌دار هستند.

 

 

نحوه صید و توزیع ماهی‌های خاویاری

 

میرمحمدصادقی در ادامه توضیحات خود گفت: حالا که حلیت این ماهی‌ها اعلام می‌شود، نباید اینطور شود که هر کس به دریا رفته و این ماهی‌ها را صید نماید. ما در این مورد ضوابط و دستوراتی که صیادان ملزم به رعایت آن هستند. ما همچنین در این مورد یعنی درباره اجرای ضوابط و مقررات در امور صید جهت انتظام امور صیادی و حفظ و حراست ذخایر دریا طی نامه دیگری به محضر مبارک حضرت امام نظر ایشان را در مورد موظف بودن افراد به رعایت ضوابط و مقررات شیلات از نظر شرعی پرسیدیم، که حضرت امام فرمودند: «رعایت ضوابط و مقررات شرعی دولت جمهوری اسلامی در استفاده و صید ذخایر دریایی لازم است.»

 

با این نظر هر کسی که خودش را پیرو امام می‌داند، باید از اقدامات بی‌رویه جلوگیری کند. وی اضافه کرد: طبق مصوبه شورای انقلاب صید ماهی‌های خاویاری، تهیه خاویار و عرضه و فروش آن در انحصار شیلات است. وی همچنین گفت: درصدی از خاویار تولید شده را به صادرات اختصاص داده‌ایم و درصد دیگری را به صورت بسته‌بندی شده، در داخل توزیع خواهیم کرد، که قیمت توزیع داخلی یک‌دوم قیمت صادراتی آن است.

 

 

گرفتن مجوز

 

میرمحمدصادقی گفت: هر کسی که مایل به فروش خاویار باشد، باید حتماً مجوز از شیلات بگیرد که حمل و فروش آن بدون مجوز، قاچاق محسوب می‌شود، و همه می‌توانند به شیلات برای فروش خاویار مراجعه کنند و ما ده درصد سود برای فروش آن‌ها در نظر گرفته‌ایم.

 

 

میزان تولید

 

میرمحمدصادقی در مورد میزان صید ماهی‌های خاویاری در سال گفت: چیزی نزدیک به ۲۵۰۰ تن در سال از این ماهی صید داریم که ۱۰ درصد آن خاویار است که با اعلام حلیت این مساله، تولید را بیشتر خواهیم کرد.

 

 

روزنامه اطلاعات

کلید واژه ها: خاویار


نظر شما :