چرا امام به روزنامه رسالت پول نمی‌دادند؟/ توصیه هاشمی رفسنجانی: مواظب باشید به اختلاف‌آفرینی متهم نشوید

۱۴ آبان ۱۳۹۱ | ۱۸:۴۰ کد : ۲۷۴۸ از دیگر رسانه‌ها
پاسخ منفی امام به درخواست کمک مالی روزنامه رسالت، استمداد آذری قمی از هاشمی و همچنین هشدار بسیار شدیدالحن امام به دست‌اندرکاران این روزنامه برای دست برداشتن از تضعیف جمهوری اسلامی با ذکر تهدید «من همیشه نصیحت نمی‌کنم» از جمله محورهای خاطرات سال ۶۵ آیت‌الله هاشمی رفسنجانی است.

 

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، گزیده خاطرات ایشان در همین ارتباط بدین شرح است:

 

۲۹ خرداد ماه سال ۱۳۶۵

انتقاد و توصیه هاشمی به دست‌اندرکاران روزنامه رسالت

«کار شما تفرقه‌افکنی و اختلاف‌انگیزی نیست»

 

اعضای هیات امنای بنیاد رسالت آمدند. آقای [احمد] آذری [قمی] شرحی درباره علت تاسیس بنیاد و روزنامه رسالت داد و برای رفع مشکلات مالی و فشار سیاسی که روی آن‌ها است، استمداد کرد. من هم با قبول ضرورت ارگانی برای بیان فکر خط آن‌ها، توصیه کردم که برای پاک کردن پیش‌داوری‌ها، شکل مسائل اختلافی و تشنج‌زا را مطرح نکنند، مواظب باشند یکنواخت در تضعیف دولت کار نکنند. منصفانه برخورد کنند.

 

۱- در این دیدار ابتدا آقای آذری قمی پیرامون نحوه مدیریت و کار روزنامه سخنانی بیان کرد. سپس آقای هاشمی با اشاره به دوستی و همکاری قدیمی خود با دست‌اندرکاران بنیاد و روزنامه رسالت، فلسفه تأسیس روزنامه را صحیح دانست و گفت: «به هر حال این جریان فکری وجود دارد و به پایگاه مطبوعاتی و تبلیغاتی نیاز دارد که حرف‌های آن‌ها هم شنیده شود و این نه تنها حق صاحبان این فکر بلکه حق مردم است. و این اصل اسلامی را ما باید در مطبوعاتمان مراعات کنیم. بنابراین تأسیس روزنامه با توجه به اینکه ما این اصول را قبول داریم، کاملاً منطقی است. درون جامعه اسلامی اختلاف نظر وجود دارد و اختلاف نظر هم قابل اجتناب نیست. اصلاً در تاریخ سراغ نداریم که اختلاف نباشد. حتی در زمان پیامبر(ص) و ائمه(ع) با آنکه آنان داوران بزرگی برای مردم بودند، اختلاف وجود داشت که شاید از نعمت‌های الهی باشد. اکنون یک پیش‌داوری در جامعه وجود دارد. اگر این پیش‌داوری در همه افراد نباشد، در خیلی‌ها هست. این واقعیتی است. یک تقسیم‌بندی شده است از‌‌ همان روز‌ها که همین روزنامه هنوز آغاز به کار نکرده بود و پیش شماره‌های آن منتشر می‌شد و پیشتر از آن وقتی خبر انتشار آن پخش شده بود، یک پیش‌داوری وجود داشت و تعبیراتی می‌کردند که روزنامه مثلاً دست‌راستی یا طرفدار مستکبرین یا سرمایه‌داری یا ارتجاع است، با تعبیر آنکه در جامعه ما ضد ارزش شناخته شده است. یک چنین پیش‌داوری وجود دارد. حالا اینکه چه کسی به وجود آورنده این پیش‌داوری است، من کاری ندارم. عوامل زیادی دارد. باید این واقعیت را علاج کنیم. از طرفی روزنامه‌ با روحانیت ارتباط پیدا می‌کند و یا با حوزه به یک نحوی مربوط است. آقای آذری قمی عضو جامعه مدرسین هستند و اگر هم عضو نبودند، از استوانه‌های روحانیت هستند. از سوابق ایشان همه مطلع هستند و معروف هستند. باید خیلی مواظب باشید که روزنامه، روزنامه ساده‌ای نیست. روزنامه‌ای است که به خیلی جا‌ها مربوط است. کیفیت طرح مسائل، باید به گونه‌ای باشد که این پیش‌داوری را تأیید نکند، بلکه از بین ببرد. این پیش‌داوری برای شما مایه زحمت زیادی است. شاید هم رادیوهای خارجی کم‌کم این مسأله را برای تفرقه القاء کنند. کم‌کم آنقدر رادیوهای خارجی عناوین دست راستی یا بنیادگرا را مطرح می‌کنند که این اسامی اصلاً در میان مردم رسم شود که این کار مشکل خواهد شد. لذا آقایانی که این مطلب را تنظیم می‌کنند، باید سعی کنند این مسأله اگر به این عنوان تثبیت شود، شما همیشه در کار روزنامه‌تان مشکل خواهید داشت. تب اختلاف الان در کشورمان بالاست. دارید می‌بینید. با مسأله کوچکی که مطرح می‌شود طرفین هیجان‌زده می‌شوند و کنترل خودشان را از دست می‌دهند. پرخاش و اهانت می‌کنند. برداشت‌ها همیشه برداشت‌های معارضه است. الان این جو برای ما خیلی ضرر دارد. در این شرایط جنگی که داریم تحملش دشوار است، اگر کسی متهم شود به اینکه مسائل تفرقه‌انگیز با هیجان ایجاد می‌کند، این کار را دشوار‌تر خواهد کرد. من تا به حال تعبیراتی شنیدم که نمی‌خواهم بگویم این‌ها تعبیرات درستی است. بعضی‌ها تعبیر می‌کنند که این هم سرنوشتش مثل «میزان» و یا فلان می‌شود. باید مواظب باشید که روزنامه به تفرقه‌انگیزی و اختلاف‌آفرینی متهم نشود که به تعطیلی آن منجر خواهد شد.»

 

 

هشتم شهریور ۱۳۶۵

هشدار شدیدالحن امام به روزنامه رسالت

 

«من به همه اشخاصی که قلم در دستشان است، زبان گویا دارند می‌خواهم سفارش کنم متوجه باشند که قلم آن‌ها، زبان آن‌ها در حضور خداست، فردا مواخذه دارد. صحبت سر دولت و ریاست‌جمهور و این‌ها نیست، صحبت سر نظام است، نظام اسلام است. آقای خامنه‌ای سلمه الله باشند رئیس‌جمهور یا یک کسی دیگر، آقای موسوی نخست‌وزیر باشند یا یک کس دیگری، این مطرح نیست، مطرح نظام جمهوری اسلامی است؛ ما مکلفیم به حفظ او، همه نویسنده‌ها مکلفند به حفظ نظام.»

 

«آقایان توجه بکنند که قلم آن‌ها یک وقت قلمی نباشد که جمهوری اسلامی را تضعیف کند. من می‌بینم در بعضی قلم‌ها این جوری است و این‌ها توجه بکنند من همیشه میل دارم که با نصیحت، با – عرض می‌کنم که – تقاضا، با ملایمت با آقایان رفتار کنم و همیشه جوری باشد که یک صحبتی که ملایم نباشد، نباشد؛ لکن اگر چنانچه یک وقتی اقتضا بکند مصلحت اسلام، یک وقت انسان ببیند که می‌خواهد یک کسی اسلام را تضعیف کند ولو نمی‌فهمد خودش، ‌ یا خدای نخواسته از روی فهم – که بعضی نادرست هست الان – که از روی ادراک می‌خواهند لطمه بزنند و شناسایی هم ممکن است شده باشند، لکن توجه کنند که اگر یک وقت یک همچو چیزی پیش بیاید، ‌آن وقت یک وضع دیگری پیش می‌آید، این جور نیست که همه‌اش قضیه نصیحت باشد و ملایمت باشد، ‌یک مساله دیگری پیش می‌آید.»

 

«تویی که این حرف‌ها را می‌نویسی، این برای اسلام مضر است، نه برای دولت. اگر یک چیزی بود که مخصوص دولت بود، خوب، یک مساله‌ای بود، ‌باز می‌شد یک چیزی، اما یک چیزی که برای نظام مضر است،‌ هست و این را توجه کنید به آن، دست‌هاتان را یک قدر نگه دارید، قلم‌هایتان را یک قدر نگه دارید، ‌توجه بکنید به اینکه هر چیزی نباید نوشته شود، هر چیزی نباشید منتشر بشود. و من به شما عرض می‌کنم که من ممکن است یک روزی اگر چنانچه خدای نخواسته تعقیب بکنند آقایان، ممکن است من یک وضع دیگری پیش بیاید برایم.»

 

 

۱۶ اسفند ماه ۱۳۶۵

امام تقاضای کمک مالی روزنامه رسالت را جواب ندادند!

 

«در منزل بودم. وقتم به استراحت و قرائت گزارش‌ها گذشت. حاج احمد آقا آمد. وضع جبهه را برای اطلاع امام گفت. راجع به اوضاع جاری مذاکره شد. گفت آقای آذری قمی خدمت امام آمده و از امام برای ادای قرض‌های روزنامه رسالت، کمک خواسته است و امام چیزی نداده‌اند.»

کلید واژه ها: روزنامه رسالت


نظر شما :