با رای دادگاه بدوی؛ مالکیت کاخ‌های سعدآباد و نیاوران به بنیاد مستضعفان رسید

۱۶ آذر ۱۳۹۲ | ۱۷:۱۳ کد : ۳۸۲۰ از دیگر رسانه‌ها
مالکیت دو کاخ سعدآباد و نیاوران همواره محل مناقشه میان بنیاد مستضعفان و سازمان میراث فرهنگی بوده است. هر یک از این دو نهاد بر اساس برخی مستندات ادعای مالکیت این کاخ‌ها را دارند اما در تازه‌ترین اتفاق دادگاه بدوی رای به نفع بنیاد مستضعفان و مالکیت آن بر این دو کاخ داده است.

 

به گزارش خبرگزاری مهر، بنیاد مستضعفان و سازمان میراث فرهنگی چند سالی است که بر سر مالکیت بر دو کاخ سعدآباد و نیاوران مناقشه دارند. اصل دعوا بر سر تقاضای دولت مبنی بر اصلاح سند مالکیت سعدآباد و برخی دیگر از مجموعه‌ها اتفاق افتاده است. تا قبل از تقاضای دولت برای دریافت سند مالکیت سعدآباد به نام دولت، بنیاد مستضعفان اگرچه سند مالکیت سعدآباد را در دست داشته، اما ادعایی در این زمینه نمی‌کرده است اما بعد از تقاضای دولت برای اصلاح سند مالکیت این مجموعه، مقامات بنیاد هم به تکاپو افتادند تا ملکی که سال ۶۳ به نام آن‌ها به ثبت رسیده را از دولت پس بگیرند.

 

بنیاد مستضعفان که مدعی مالکیت بر کاخ‌های نیاوران و سعدآباد تهران است، اظهار نظری را از امام خمینی(ره) مبنا قرار می‌دهد که در تاریخ ۵۷.۹.۱۲ و حضور دولت موقت فرموده بودند: «به دولت ابلاغ نمایید که این غنائم مربوط به دولت نیست و امرش با شورای انقلاب است و آنچه ماموران دولت به دست آورده‌اند یا می‌آورند باید تحویل بدهند.» بر همین اساس بنیاد مستضعفان معتقد است که کاخ‌های سعدآباد و نیاوران نیز از جمله دارایی‌های خاندان پهلوی به شمار می‌رود و نباید تحت مالکیت دولت قرار داشته باشد.

 

 

سعدآباد

 

زمانی که مدیریت وقت کاخ سعدآباد در سال ۸۷ خواستار ابطال اسناد مالکیت بنیاد بر کاخ شد، نامه‌نگاری‌های مختلف بنیاد مستضعفان نیز شکل جدی‌تری به خود گرفت تا جایی که یازدهم شهریورماه سال ۸۷ محمدرضا رحیمی (معاون وقت حقوقی و امور مجلس ریاست جمهوری) طی نامه‌ای خطاب به فروزنده رئیس بنیاد مستضعفان اعلام کرد: «همان‌گونه که در فرمان صریح حضرت امام آمده است، امر اموال مصادره‌ای یاد شده با شورای انقلاب بوده و شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران در جلسه مورخ ۵۹.۱.۲۳ در لایحه قانونی راجع به کاخ‌های نیاوران و سعدآباد و اموال مربوط را به قرار زیر تصویب نموده است: «ماده ۱- کلیه کاخ‌های نیاوران و سعدآباد با محوطه و تاسیسات آن جهت ایجاد موزه و پارک در اختیار وزارت فرهنگ و آموزش عالی قرار می‌گیرد.»

 

متعاقبا نیز مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۶۰ قسمتی از این لایحه را اصلاح نموده که با تائید شورای نگهبان ابلاغ گردیده است. در ‌‌نهایت، نامه‌نگاری‌های متعدد فروزنده، ریاست بنیاد مستضعفان برای بازپس‌گیری کاخ‌های مرمر، نیاوران و سعدآباد نتیجه آنچنانی در بر نداشت تا اینکه دوباره مسوولان بنیاد مستضعفان با روی کار آمدن دولت یازدهم و مدیران جدید میراثی، دوباره دعاوی خود را مطرح کردند و با رای دادگاه بدوی فعلا توانسته‌اند مالکیت این دو کاخ را از آن خود کنند.

 

این موضوع را قاسم سعیدی، معاون حقوقی بنیاد مستضعفان در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر تائید کرد و توضیح داد: به منظور ابطال اسناد دولت و میراث فرهنگی چندی پیش جلسه دادگاه در شعبه ۶ دادگاه انقلاب اسلامی برگزار و حکم مالکیت بنیاد مستضعفان بر کاخ‌های سعدآباد و نیاوران صادر شد. تاکنون نیز اعتراض سازمان میراث فرهنگی به ما ارجاع داده نشده است. پیش از این دو کاخ و بناهای اطرافش در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار داشته ولی از آنجا که بنیاد مستضعفان قصد تجمیع املاک خود را دارد، از سازمان میراث فرهنگی به دلیل اینکه از واگذاری این دو کاخ استنکاف می‌کرد، شکایت کرده و دادخواستی را به دادگاه بدوی ارائه داد و دادگاه هم در این زمینه رای را به نفع بنیاد مستضعفان صادر کرد. مدیریت دو کاخ بر عهده سازمان میراث فرهنگی است اما باید مشخص شود که این دو کاخ و زمین‌ها و بناهای اطرافش در مالکیت بنیاد مستضعفان است نه سازمان.

 

 

کاخ نیاوران

 

مهدی حجت، قائم مقام سازمان میراث فرهنگی اگرچه این موضوع را خیلی جدی نمی‌داند اما به خبرنگار مهر گفت: حضرت امام (ره) فرموده بودند که مجموعه اموال شاه در اختیار شورای انقلاب قرار گیرد این شورا نیز تصمیم گرفت که کاخ‌های نیاوران و سعدآباد و آنچه که مربوط به این دو کاخ است را به وزارت فرهنگ و آموزش عالی انتقال دهد تا امروز که این املاک به سازمان میراث فرهنگی منتقل شده است. اما بعد از گذشت ۳۰ سال این بنیاد شکایت کرده که این املاک متعلق به آن‌هاست. در هر حال روشن است که سازمان میراث فرهنگی متولی نگهداری از میراث تاریخی کشور است.

 

هر چند که سازمان میراث فرهنگی به عنوان متولی نگهداری از آثار تاریخی تشکیل شد و باید همه آنچه که مربوط به میراث ایران است، در اختیار این سازمان قرار گیرد اما برخی از نهاد‌ها و بنیاد‌ها مانند بنیاد مستضعفان داعیه نگهداری از میراث ایران را موازی با سازمان متولی آن دارند بر همین اساس سعی می‌کنند هر از چند گاهی شانس خود را برای به دست آوردن این املاک امتحان کنند. بنیاد مستضعفان نیز از این قاعده مستثنی نیست و با روی کار آمدن تیم مدیریتی جدید در سازمان میراث فرهنگی بار دیگر این موضوع را پیگیری کرده است.

کلید واژه ها: کاخ سعدآباد کاخ نیاوران بنیاد مستضعفان


نظر شما :