امام هرگز نگفت انقلاب ما انفجار نور بود!
حال قطعا برای شما این سوال مطرح میشود که پس جمله معروف فوقالذکر، از کیست و چگونه به غلط امام نسبت داده شده و اینگونه فراگیر هم شده است؟ برای پاسخ به این پرسش کافی است باز هم به کتاب ارزشمند «صحیفهٔ امام» مراجعه کنیم. در صفحه ۱۸۱ از جلد ششم «صحیفهٔ امام» این جمله به «یاسر عرفات» - رئیس سابق جنبش فتح - منتسب دانسته شده و اینگونه ذکر شده است که وی در اوایل انقلاب اسلامی به ایران آمده و به محضر حضرت امام رسیده و شخص عرفات در خلال صحبتهایش در دیدار امام(ره) درباره انقلاب اسلامی ایران، به ایشان عرض کرده است: «آنها (دشمنان انقلاب اسلامی ایران) میگویند: زلزلهای رخ داده، ما میگوییم که انفجار نور روی داده است.» جالب است «مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)» در پاورقی همین صفحه ۱۸۱، از جلد ششم «صحیفه امام» نیز به بروز این غلط مشهور اشاره مینماید و در توضیح مینویسد: «عبارت "انقلاب ما انفجار نور بود" که غالباً در شعارها استفاده میشود، برگرفته از اظهارات فوق میباشد که به اشتباه به عنوان سخن امام خمینی تلقی شده است.»(۱)
البته غرض از ذکر این واقعیت ناگفته و مورد غفلت، کم کردن از ارزش انقلاب شکوهمند اسلامی نیست، چرا که اساسا چنین حرکتی الهی و نورانیای چنان درخشنده است که نیازی به جمله شخص سازشکاری چون عرفات برای پی بردن به ارج و ارزش آن نیست. ذکر این نکته ضروری است که امام راحل(ره) تعابیری نزدیک به انفجار در مورد انقلاب داشتهاند که شاید از نظر مفهومی جای تأمل و تدبر داشته باشد. امام فرمودهاند «نهضت انفجاری ایران در اثر دیکتاتوری و اختناق و فشار رژیم پهلوی هشداری بود برای همه مستکبرین در مقابل مستضعفین و… دولتها باید در خدمت ملتها باشند و ملتها پشتیبان آنان تا آسایش برای همگان باشد عاقبت اختناقها انفجار است.»(۲) یا در جای دیگر میفرماید: «یکی از عواملی که موجب پیروزی شماها شد همین زیادی ظلم و زیادی اختناق بود، که این اختناق و فشار زیاد شد، انفجار از آن پیدا شد.»(۳)
همچنین بنیانگذار جمهوری اسلامی در تعبیر دیگری چنین فرمودهاند: «ملت ایران میدانند که انقلاب عظیم ایران که در نوع خود کمنظیر یا بینظیر است از ارزشهای بزرگی برخوردار است…امید است که این انقلاب جرقه و بارقهای الهی باشد که انفجاری عظیم در تودههای زیر ستم ایجاد نماید و به طلوع فجر انقلاب مبارک حضرت بقیةالله ارواحنا لمقدمه الفداء منتهی شود.»(۴) و یا میفرمایند: «تقریبا ما به این مرتبه رسیدهایم که ملت ما یک دفعه یک انقلابی کرد و یک انفجاری درست حاصل شد که نظیر آن در هیچ جا نبود، یک ملتی که همه چیزش وابسته بود و این رژیم سابق همه چیز این را از دست داده بود و همه چیز ما را وابسته کرده بود، یک دفعه یک انفجاری در برکت همین مجالس بود.»(۵)
البته در تبیین چرایی تشبیه انقلاب به انفجار (به طور عام) در ادبیات امام و نیز اینکه تعبیر اخص (انفجار نور) علیرغم آنکه از امام نیست تا این حد فراگیر و جامعهپذیر شده میتوان گفت در واقع انفجار نور بندگی در جهان ظلمانی استکباری معاصر باشد که انقلاب همانند نور، ظلمت مستکبرین را برملا ساخت. امواج و تاثیرات انقلاب اسلامی در تمام جهان نمایان شد؛ و همه ملتها به حقوق خود در مقابل حکومتهای جور به خود آمدند. در سایهٔ آن فضا، نورانیت معنوی و همه چیز رنگ معنوی به خود گرفت. بنابراین ایرادی نخواهد داشت اگر ادعا کنیم انقلاب اسلامی، انفجاری از نور در عصر ظلمت و سکون و سکوت بود، که لرزه بر بنیان طاغوتها و ابرقدرتها انداخت. از سویی انفجار نور میتواند مبین انفجار عشق با پیوند بین رهبر و مردم باشد که تا آن زمان این علاقه و ارتباط بین رهبر و ملت اینگونه سابقه نداشته است، یک مرتبه در این برهه از زمان، مثل نور پرتوافکنی کرد، و به اوج خود رسید. از پرتو انوار پیروزی انقلاب هزاران چشمه نور در زندگی این ملت جوشید و جلوههای عشق و امید را در اعماق جانها و روانها متجلی ساخت. از سویی همانطور که گاه نور به طور ناگهانی روشن و خاموش میشود، پیروزی انقلاب اسلامی از این جهت که عموم تحلیلگران سیاسی و همه کسانی که در رخدادها و حوادث ایران دخیل بودند وقوع چنین پیروزی را، حتی تا روزهای واپسین عمر رژیم شاه ناممکن میدانستند، بیشتر شبیه به یک نور و معجزه بود تا تحولی عادی. و این پیروزی را کسی پیشبینی نمیکرد و مانند نوری تابیده شده و ظلمت را شکسته است.
پاورقی
۱- صحیفه امام، مجموعه آثار امام خمینی (قدس سره)، چاپ اول، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (قدس سره)، ۱۳۷۸، ج ۶، ص۱۸۱
۲- صحیفه نور، ج۷، ص۳۲
۳- صحیفه نور، ج۸، ص۴۴۴
۴- همان، ج۱۵، ص۷۵
۵- همان، ج۱۶، ص۳۴۸
منبع: سایت خط امام
نظر شما :