کتیبههای هخامنشی در آمریکا مصادره میشوند؟
به گزارش بیبیسی، شاکیان بازماندگان حادثه یک رشته بمبگذاری در سپتامبر ۱۹۹۷ در یک مرکز خرید در بیتالمقدس هستند که حماس مسئولیت آن را به عهده گرفته بود. در جریان این حادثه پنج نفر کشته و دویست نفر زخمی شدند. دادگاهی در آمریکا از جمله ایران را مسئول آن بمبگذاری دانسته و خواستار پرداخت ۷۱ میلیون دلار غرامت به شاکیان شده بود.
آن شاکیان برای گرفتن غرامت خواستار مصادره و فروش الواح تاریخی ایران شدند. الواح هخامنشی از سال ۱۹۳۷ به امانت در اختیار دانشگاه شیکاگو بوده است که شامل ۳۰ هزار کتیبه است.
در سال ۲۰۱۶ یک دادگاه تجدیدنظر به نفع دانشگاه شیکاگو و علیه این شاکیان رای داده و گفته بود این الواح متعلق به دولت ایران نیستند که مصادره شوند. شاکیان از این حکم در دیوان عالی فرجامخواهی کردند که اکنون بررسی آن شروع شده است.
در جلسه روز دوشنبه دیوان عالی شماری از قضات نسبت به امکان مصادره این الواح برای پرداخت غرامت به قربانیان ابراز تردید کردند.
اعضای دیوان عالی تصمیم خواهند گرفت که آیا براساس قوانین فدرال امکان ضبط داراییهای یک دولت خارجی برای تامین غرامتی که دادگاهها حق قربانیان حملات پیکارجویانه دانستهاند وجود دارد یا خیر. ایران یکی از چند کشور و سازمانی است که دادگاههایی در آمریکا در ارتباط با این نوع حملات و پرداخت غرامت به قربانیان علیه آنها رای دادهاند.
خبرگزاری رویترز گزارش میدهد که بعضی از اعضای دیوان عالی در جلسه دوشنبه این سوال را مطرح کردند که آیا میتوان داراییهای غیرتجاری مثل اشیای باستانی را ضبط کرد. قاضی سونیا سوتومایور گفت: به نظر میرسد این مسئلهای است که کنگره باید دربارهاش تصمیم بگیرد.
در حمله سال ۱۹۹۷ در بیتالمقدس توسط اعضای حماس پنج نفر کشته شدند. هشت شهروند آمریکایی که زخمی شده بودند ایران را تحت پیگرد قرار دادند چون ادعا کردند حماس با حمایت ایران چنین حملاتی انجام میدهد. دادگاه ادعای آنها را پذیرفت و خواستار پرداخت ۷۱ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار به آنها شد.
دولت دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا اخطار داده است که شکایت علیه دولتهای خارجی در آمریکا میتواند به تلافیجویی علیه آمریکا در دادگاههای بیگانه منجر شود.
زکری تریپ از مقامهای وزارت دادگستری روز دوشنبه در دادگاه گفت که اگر کنگره میخواست اجازه ضبط داراییهای «تاریخی و فرهنگی که برای کشوری دیگر و مردم آن اهمیت دارد» را بدهد صریحا آن را در قالب قوانین بیان میکرد اما چنین نکرده است.
نظر شما :