نظر متفاوت بهشتی و مطهری درباره حجاب اجباری
فرزند شهید مطهری در ادامه مینویسد: «اگر جمهوری اسلامی بر پوشش اسلامی تاکید دارد گذشته از اینکه دستور اسلام است، بدین علت است که خیر دنیا و آخرت مردم خود را میخواهد و نسبت به سعادت اخلاقی و روحی مردم خود نیز احساس مسئولیت میکند و مانند یک حکومت سکولار نسبت به اخلاق و عقاید مردم بیتفاوت نیست و خود را تنها متعهد به تامین معاش مردم نمیداند. به هرحال کسانی که این روزها بر طبل حجاب اختیاری میکوبند در تقسیم اول دو دستهاند؛ یکی گروهی که هدف سیاسی دارند و رسانههای خارجی پیگیر کار آنها هستند، گروه دوم کسانی که هدف سیاسی ندارند و خود به دو دسته تقسیم میشوند: افرادی که در امور دینی سهلانگار و به دنبال راحتی و بیقیدی هستند که در میان آنها به تعبیر شهید مطهری مردان شکارچی نیز حضور دارند که با شعار آزادی زن، دنبال شکارهای خود هستند؛ و دسته دیگر کسانی که از روی حسن نیت و اعتقاد، فکر میکنند حجاب اختیاری به نفع جامعه است. خطاب این مقاله بیشتر به این افراد است.»
اما علیرضا بهشتی در گفتوگویی با «عصر ایران» تاکید کرده که شهید بهشتی با حجاب اجباری مخالف بوده و خود نیز تا آخرین روز حضور در دادگستری، حجاب اجباری را اعمال نکرد.
فرزند شهید بهشتی میگوید: «در دادگستری تا آخرین روزهای حضور شهید بهشتی خانمهایی بودند که بدون حجاب با ایشان کار میکردند و هم آقایانی بودند که با کراوات یا مُد غربی در کنار ایشان مشغول به کار بودند. خاطرهای را از یکی از همکاران شهید بهشتی نقل میکنم. «ایشان میگفتند که من در زمان کار همیشه کراوات میزدم. یک روز قرار شد نزد شهید بهشتی بروم و آن روز کراوات نزدم. ایشان تا بنده را دیدند نگاه عمیقی کردند و گفتند چرا کراوات نزدید. بنده گفتم به خاطر آمدن خدمت شما احساس کردم ممکن است درست نباشد. شهید بهشتی بلافاصله به من گفتند که هرگز این کار را نکن و مجددا کراوات بزن و همان چیزی که اعتقاد داری و هستی پایبند باش.» در این زمینه چه برای برداشتن حجاب باشد و چه برای گذاشتن آن، اجبار جواب نمیدهد. با طبع انسان سازگار نیست و پیامبر هم این کار را نکرد. البته فرهنگسازی، روشنگری و تبلیغ برای حجاب خوب است. شهید بهشتی بارها در جاهای مختلف میگوید که من از خانمها میخواهم که حجاب خود را آن طور که شأنشان حفظ شود رعایت کنند. بعد میگویند من حجاب را صرفاً به چادر محدود نمیکنم و همین روسری و مانتو هم حجاب است. اما این را نفی کردیم و مانتو را حجاب کامل ندانستیم.»
به گفته فرزند شهید بهشتی «بنده فکر میکنم طرح حجاب اجباری از ابتدا اشتباه و اشتباهی بود که همه تو رودربایستی با آن قرار گرفتند و هیچ کس روی آن را نداشت که بگوید این کار اشتباه است. فکر کردیم که اگر بگوییم این کار اشتباه است، اصل دین به باد خواهد رفت. ایمان باید در قلب انسان خانه بگیرد وگرنه اگر قرار باشد به ظاهر خود را نشان دهد، همین خواهد شد که امروز شاهدش هستیم. ما نباید انتظار داشته باشیم کسی که حجاب را قبول ندارد، منافقانه رفتار کند و به خاطر ما حجاب را به اجبار استفاده کند. ما میتوانیم طی یک فرایند عقلانی و تدوین شده اعلام کنیم حجاب اجباری نیست، اما خانمها ملزماند که یک سری کدهای اخلاقی را مثل همه جای دنیا رعایت کنند. این کدها برای آقایان نیز الزامآور است. امروز در تمام دنیا هر کسی که لخت بگردد دستگیر میشود و اگر کسی هم مزاحمت ایجاد کند دستگیر خواهد شد. باید این کدها براساس فرهنگ ما، عرف ما، اصول دینی و اعتقادی ما لحاظ شود.»
نظر شما :