بازخوانی مصاحبه امام خمینی با بی ‌‌بی ‌سی

۲۲ دی ۱۳۸۹ | ۰۳:۱۰ کد : ۱۹۴ از دیگر رسانه‌ها

دی ماه سال 1357 رسانه‌های خارجی که انقلاب اسلامی ایران را درآستانه پیروزی می‌دیدند مصاحبه‌های بسیاری را با رهبرکبیر انقلاب اسلامی انجام دادند و دراکثر روزهای این ماه مصاحبه‌ای از امام خمینی(س) منتشر شده است. ایشان 15 دی ماه در مصاحبه با بی. بی. سی اعلام کردند "ما می‏خواهیم که مملکت را مستقل کنیم و به مردم هم آزادی بدهیم. و حکومت جمهوری اسلامی هم یک جمهوری است مثل سایر جمهوریها و لکن قانونش قانون اسلامی است."

 

مصاحبه با رادیو- تلویزیون «بی. بی. سی» درباره مسائل عمومی ایران‏

زمان: 15 دی 1357/ 6 صفر 1399

مکان: پاریس، نوفل لوشاتو

موضوع: مسائل عمومی ایران‏

مصاحبه‏کننده: خبرنگار رادیو- تلویزیون «بی. بی. سی»

 

سؤال: اکنون که شاه قبول کرده است که برود- گر چه برای مدتی نامشخص- آیا دعوت بختیار را در مورد بازگشتن به‌ایران قبول خواهید کرد؟

 

جواب: من هر وقت مقتضی بدانم خودم به‌ ایران خواهم رفت و رفتنم متوقف به دعوت کسی نیست؛ چه دعوت بشود یا نشود.

 

 

آیا از نظر شما نقش قابل قبولی در آینده برای شاه وجود دارد؟

 

هرگز او نقشی ندارد.

 

 

نقش آتی شما در امور کشور چیست؟

 

من همان کسی که قبلا بودم بعداً هم هستم. من مردم و حکومت را هدایت می‏کنم.

 

 

شما از بازسازی ایران و تأسیس جمهوری اسلامی صحبت کرده‏اید. برای ما مشکل است مقصود شما را درک کنیم. عملا چگونه به‌ این هدف دسترسی پیدا خواهید کرد؟ و زندگی مردم ایران چگونه عوض خواهد شد؟

 

قضیه، تغییر زندگی نیست؛ قضیه ‌این است که تاکنون مردم تحت فشار شاه بودند و مملکت هم استقلال نداشته است. ما می‏خواهیم که مملکت را مستقل کنیم و به مردم هم آزادی بدهیم و حکومت جمهوری اسلامی هم یک جمهوری است مثل سایر جمهوری‌ها و لکن قانونش قانون اسلامی است.

 

 

بعضی از منتقدین ادعا می‏کنند که شما مسائل مدرن و پیچیده و مسائل جامعه صنعتی آینده ‌ایران را- که به سوی صنعتی شدن می‏رود- به خوبی در نمی‏یابید و همچنین انتقاد می‏کنند که شما مدت زیادی از ایران دور بوده‏اید. به‌این انتقادات چگونه پاسخ می‏دهید؟

 

البته ما برای قضایای پیچیده کارشناس داریم؛ ولی ما آنچه را درک می‏کنیم این است که شاه ظالم است و خائن، و به مملکت و ملت خیانت کرده است؛ این دیگر یک مطلب واضحی است که همه می‏دانند. ما می‏دانیم که مملکت ما استقلال ندارد و اجانب در همه امور مملکت ما دخالت می‏کنند؛ این هم که مطلب معلومی است. ما برای استقلال و آزادی مبارزه می‏کنیم.

 

 

غیرمسلمانان تصویری مملو از بی‏رحمی از جامعه اسلامی دارند؛ تنبیهاتی برای جرایم نسبتاً کوچک و یا قطع ید، چنانکه نمونه‏ای از آن را در پاکستان و عربستان می‏بینیم، گفته می‏شود که‌ این قوانین وحشیانه هستند؛ نظر شما چیست؟

 

آنهایی که نظر سوء نسبت به اسلام دارند از باب این است که اسلام را درک نکرده‏اند. حکومت اسلامی تاکنون در کار نبوده؛ حکومت اسلامی در صدر اسلام بود و هیچ وحشتی هم در زمان حکومت علی بن ابی طالب- سلام اللَّه علیه- نبود و مردم در امان بودند. این حکومتهای فعلی است که مردم را به وحشت انداخته و هیچ گونه امنیتی در آن نیست و مردم را دسته دسته می‏کُشند. ذائقه تلخی که می‏گویید، از این حکومتهاست نه از حکومت اسلامی که رفتاری عادلانه و منصفانه دارد.

 

 

بسیاری از زنانی که در ایران به سطحی از آزادی و تحصیل رسیده‏اند، ترس این را دارند که به یک رژیم مذهبی مرتجع بازگشت داده شوند. شما برای اطمینان خاطر آنان چه می‏گویید؟

 

اسلام به زنان آزادی داده است و این دولت و شاه است که آزادی را از آنان سلب کرده است و آنان را از هر جهت به بند کشیده است.

 

 

سؤالی که مجبورم بکنم این است که بسیاری از منتقدین غربی شما می‏گویند که شما رهبر مذهبی‏ای هستید که دستتان به خون بسیاری از مردم رنگین است. آیا شما هیچ از این بابت احساس پشیمانی و ندامت نمی‏کنید که هزاران نفر در خیابانهای ایران به واسطه فرمانهای شما مبنی بر اعمال مستقیم علیه رژیم، جان خود را از دست داده‏اند؟ و یا فکر می‏کنید که هیچ راه حلی جز این وجود نداشت؟

 

این دست شاه است که تا مرفق به خون ملت ما رنگین است. ما دفاع از حق خودمان می‏کنیم و هر انسانی حق دارد که از حق خود دفاع کند. بنا بر این ما طالب آزادی و استقلال هستیم؛ و این شاه است که مردم را وحشیانه می‏کشد.

 

 

وقتی که به‌ایران برگشتید، نظرتان راجع به تأمین نفت اسرائیل و آفریقای جنوبی چه خواهد بود؟

 

اسرائیل در حال جنگ با مسلمین است و غاصب سرزمینهای برادران ماست؛ ما به آن نفت نخواهیم داد. کشورهای دیگری که روش عادلانه‏ای با ما داشته باشند از نفت برخوردار خواهند شد.

صحیفه امام، ج‏5، ص: 347 تا 349

 

 

امید داریم حکومت «جمهوری اسلامی» است روی کار آید

 

 

مصاحبه [با تلویزیون «بی. بی. سی» درباره‌ آینده ایران و نحوه بازگشت به‌ایران‏]

زمان: 19 دی 1357/ 10 صفر 1399

مکان: پاریس، نوفل لوشاتو

موضوع: نحوه بازگشت به‌ایران- نوع حکومت آینده- قیام ملتهای اسلامی‏

مصاحبه‏کننده: خبرنگار تلویزیون بی. بی. سی‏

 

اگر شاه‌ ایران را ترک گوید، آیا حضرت عالی فکر می‏کنید وقت مناسبی برای بازگشت شما به ‌ایران خواهد بود؟

 

جواب: باید مطالعاتی بکنیم. هر وقت مقتضی شد می‏رویم.

 

 

چه نوع حکومت یا دولتی را حضرت آیت اللَّه انتظار دارند که تا پایان سال جاری مسیحی (دسامبر 79) در ایران روی کار آید؟

 

ما امید این را داریم که همین حکومتی را که پیشنهاد کردیم که حکومت «جمهوری اسلامی» است در این سال روی کار آید.

 

 

و این حکومتی خواهد بود که شما شخصاً منصوب خواهید کرد؟

 

ما به حسب آن طوری که تاکنون گفتیم رجوع به آرای مردم می‏کنیم؛ ولی به حسب واقع، مردم با رفراندمی که مکرر کردند این حکومت را قبول کردند.

 

 

دولت بریتانیا هنوز هم به فرستادن سلاحهای خود مثل تانکها، راکتها و دیگر سلاحهای نظامی برای شاه ادامه می‏دهد. از نظر حضرت آیت اللَّه معنای این فرستادن اسلحه چیست؟

 

ما سالهای طولانی است که گرفتار این چیزها هستیم که دولت انگلیس به حکومت جائر ما همراهی می‏کند. از اول دولت انگلیس پدر این شاه را بر ما تحمیل کرد، و بعد هم که او خیانت به آنها کرد او را اخراج کردند. متفقین- که یکی‏شان انگلستان بود- محمد رضا شاه را بر ما تحمیل کردند و تحمیلات دولت انگلستان و ظلمهایی که به ملتهای ضعیف- که یکی از آنها ملت ماست- کرده‏اند، سابقه زیادی دارد و اینکه حالا هم به فرستادن سلاح و پشتیبانی از شاه ادامه می‏دهد، می‏خواهد سلطنت او ادامه پیدا کند و این ادامه جرمها و                        جنایاتی است که او مرتکب شده و می‏شود. و اینها می‏خواهند دولت شاه را هر چه بیشتر نگه دارند و هر روزی که بر سلطنت باقی بماند روز مصیبت بزرگ ملت ماست.

 

 

گفته شده است که حضرت آیت اللَّه از لیبی و فلسطینی‏ها کمکهایی دریافت می‏کنید و همچنین گفته شده است که بعضی از وابستگان نزدیک به حضرت عالی (کسانی که‌اینجا به شما کمک می‏کنند) وابسته به حزب سابق توده هستند و یا عقاید کمونیستی دارند؛ آیا این اتهامات درست است؟

 

خیر؛ اینها تبلیغات دار و دسته شاه است. ما از هیچ دولتی استمداد نکردیم و نخواهیم کرد؛ ما به نیروی ملت اتکا داریم و احتیاج به دولتها نداریم. و کسانی که با من ارتباط نزدیک و یا دور دارند از مسلمانهای خالص هستند و به هیچ حزبی وابستگی ندارند. اینها تبلیغاتی است که شاه و دارودسته او می‏کنند، آن هم برای اینکه نهضت ما را آلوده کنند.

 

 

ما امروز شاهد هستیم که یک نهضت جدید اسلامی در بسیاری از ملتهای مسلمان رشد می‏کند، مثل ترکیه و پاکستان؛ و اینها قیامهای اسلامی می‏کنند. به نظر حضرت عالی دلیل این قیامها چیست؟

 

در سالهای طولانی، تبلیغات دامنه‏دار دولتهای شرق و غرب موجب این شد که ملتهای مسْلم از آنان بازی بخورند و گمان کنند که ترقیات این کشورهای ضعیف در گرایش به یکی از این دو ابرقدرت است؛ لکن به هر طرف که تمایل پیدا کردند بعد از مدتی فهمیدند که آنها جز اسیر کردن اینها و بردن خزاین و غارت کردن مخازن آنها کار دیگری نمی‏کنند. در عصر ما، ملت ما یافت که شاه به واسطه پیوندی که با غرب، مخصوصاً با امریکا دارد و همین طور با شرق، تمام مخازن ما را به باد داده است بلکه نیروهای انسانی ما را نیز به هدر داده است؛ و فهمیدند جنایات فوق العاده‏ای که مرتکب می‏شود به واسطه پیوندی است که شاه با ابرقدرتها دارد. از این جهت ملت ما بپاخاست و سایر ممالک، از جمله ممالک اسلامی نیز به‌این حقیقت تلخ توجه پیدا کردند و با مطالعه تاریخشان درک کردند که تمام گرفتاریهایی که ملتها پیدا کردند از دست این ابرقدرتهاست؛ ناچار از آن ابرقدرتها رویگردان شده‏اند. و اسلام که تمام آرزوهای بشر را به طور شایسته در دسترس آنها خواهد گذاشت و می‏گذارد و قوانین اسلام، چه قوانین‏ اقتصادی و سیاسی و چه قوانین فرهنگی و معنوی آن، قوانین غنی‏ای است که هر کس به آنها توجه پیدا کند ناچار به اسلام گرایش پیدا خواهد کرد. و مسلمین بعد از سالهای طولانی‏ای که در غفلت بودند حالا مقداری رو به بیداری گذاشتند و مقداری توجه به اسلام پیدا کردند و امید این هست که توجه آنها به اسلام بیشتر بشود و اسلام را آن طور که هست بشناسند و در صورت شناخت صحیح، گرایشات آنان به شرق و غرب بکلی منقطع خواهد شد و برای پیاده کردن احکام اسلام جانفشانی خواهند نمود.

صحیفه امام، ج‏5، ص 404 تا 407

 

 

منبع: پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران

 


کلید واژه ها: امام خمینی بی بی سی


نظر شما :